Dagens speltips från Denilson

Denilson är tippare och inriktar sig i huvudsak på golfen. Mycket kunning och har följt tourerna i flera år. Räkna med tips och analyser på främst de stora turneringarna Vill du maila Denilson så kan du göra det på Denilson. Denilsons profil

Analysen

Tänkte sticka ut hakan och säga att Tiger Woods vinner US Nä, skämt åsido. Det är ju som alla förstår hart när omöjligt att inte tippa Tiger som slutsegrare på Olympia Fields, Illinois där US anno 2003 går av stapeln den 12 – 15 juni.

De spelare som jag i första hand tror skulle kunna utmana Woods om slutsegern är tre stycken. Man skulle förstås kunna göra listan mycket längre och lägga till spelare som Masters-mästaren Mike Weir, världstvåan Ernie Els och även Kenny Perry. Men de tre jag tänker mig bör ha en utmärkt chans att vinna sin förstanu på söndag.

Phil Mickelson, den återkommande favoriten som fortfarande är ute efter sin första major. Det är lätt att glömma att Mickelson har fler top-10-placeringar, fyra, än någon annan i USde senaste åren. Detta inkluderar även Tiger Woods som har tre. Sedan han kom på delad 43:e plats i 1997 års turnering på the Congressional har han slutat tia, tvåa, 16:e, sjua och tvåa igen förra året. 

Han har spelat bra inledningsvis av säsongen, men efter sin tredjeplats i Masters, har han inte varit bättre än på en delad 13:e plats, och det var hans enda top-20 placering på fem raka tävlingar. Mickelson hängde på Woods förra året, men var för långt efter inför den avslutande ronden. Han tog igen två av de fem slagen han låg efter, men var aldrig något riktigt hot för Tiger.

Mickelson har sagt att han överväger att ändra strategi inför 2003.
–”Jag har alltid försökt att ha tålamod i de inledande ronderna, inte försöka göra något extra, utan bara försöka hålla mig kring par. Men nu måste jag nog chansa lite mer än vad jag gjort under tidigare år i ett försök att ligga under par inför söndagens avslutande rond. Jag tror den eller de som leder på lördag kväll, kommer att ligga ett par slag under par, och jag kommer att försöka ligga så nära som det bara är möjligt.”

En annan spelare med utmärkta resultat i US är Vijay Singh. Det har ingen betydelse att jag ännu inte förlåtit honom för sina mer eller mindre begåvade uttalanden om Annika Sörenstam. Han blir att räkna med! De senaste fyra åren har han slutat på top-10 tre gånger. På tolv tävlingar denna säsongen har han sju top-10-placeringar, inklusive segrar i Phoenix och nyligen Byron Nelson. Hans sämsta placering under de senaste sex tävlingarna är en delad 11:e-plats i HP Classic of New Orleans. En seger på Olympia Fields skulle ge Singh hans tredje av fyra majors.

Davis Love III, 39, spelar just nu kanske den bästa golfen i sin karriär. Han har i år redan spelat in mer än 3,9 millioner dollar med segrar i AT&T Pebble Beach National Pro-Am, Players Championship och MCI Heritage. Och för första gången på många år är Love helt skadefri, och det kan bli nyckeln till segern. Love har inte missat en cut på 11 tävlingar under 2003 och slutade delad sjua i FBR Capitalförra måndagen. Detta var för övrigt den första turneringen sedan hans svågers tragiska självmord tidigare i våras.

Love är just nu mycket motiverad.
–”Inget kommer att hindra mig från att göra mitt allra bästa. Förra veckan kom folk fram till mig och sa att de inte kunde förstå hur jag kunde spela så bra. Jag sa att jag inte kunde förstå hur jag kunde göra tre boogies på den sista ronden. –””Min inställning är att spela golf, och jag kommer att spela efter absolut bästa förmåga.”

How about the swedes? 

Möjligen kan Niclas Fasth placera sig bland de tio bästa under förutsättning att han kan hålla ihop sina ronder. De övriga tre är utan chans!

PGA, LPGA & Europa touren

US Open

Woods3.50
Els13.00
Singh15.00
Harrington26.00
Fasth101.00
T Bjorn126.00
Parnevik151.00

Lite historik och fakta

Den 4:e oktober 1895, spelades den första upplagan av US Tävlingen gick av stapeln på Newport Golf an Country Clubs nio-hålsbana. Den första tävlingen sågs lite som en förtävling till US Amateur, vilken spelades på samma bana samma vecka. Det var tänkt att båda tävlingarna skulle hållas i september, men blev framflyttade på grund av att de krockade med en annan mer etablerad händelse i trakten – the America’s cup.

Tio proffs och en amatör ställde upp i tävlingen som spelades över 36 hål, vilket var fyra rundor på Newport’s bana på en och samma dag. 21-årige engelsmannen Horace Rawlins som också var assisterande pro på Newport överaskade och vann. Totalscoren blev 173 slag, med en 91- och en 82-runda, vilka spelades med den nya gutta percha-bollen.

Av den totala prissumman på 335 dollar tog Rawlins 150. Han fick även emotta en guldmedalj och ansvara för the Championship Cup för sin hemmaklubb över ett år.

Under det första decenniet hölls US främst för amatörer och för den stora skaran av professionella engelska golfspelare som immigrerade från andra sidan Atlanten. Allt eftersom amerikanska spelare blev bättre utvecklades US till att bli en betydelsefull tävling med världsmästerskapsstatus. 1911 blev John J. McDermott den förste amerika-födde spelaren som vann, och han upprepade bedriften året efter.

1913 blev US verkligen jättestort, då Francis Ouimet, som var en tjugo-årig amerikansk amatör, slog hela golfvärlden med häpnad. Han besegrade då de berömda engelska proffsen Harry Vardon och och Ted Ray i särspel. Ett annat uppsving i tävlingens populäritet sammanföll med Bobby Jones häpnadsväckande karriär. Jones, en amatör från Georgia, vann tävlingen fyra gånger, 1923, 1926, 1929 och 1930. Åskådar-biljetter började säljas första gången 1922 och en boom av anmälningar till tävlingen gjorde att USGA var tvungna att införa kvalspel från 1924.

John Goodman blev 1933 den femte och siste amatören att vinna tävlingen. De övriga var Ouimet (1913), Jerome D. Travers (1915), Charles Evans Jr (1916) och ovan nämnda Jones.

Alla stora spelare i alla tider har någon gång vunnit US Ben Hoogan’s stehårda beslutsamhet genererade honom fyra segrar, 1948, 1950, 1951 och 1953. Arnold Palmer’s comback 1960, då han gjorde en 65-runda och hämtade upp sju slag på ledaren. Jack Nicklaus’ historiska rekordslakt började då han vann sin första av fyra segrar på US 1962, då han för övrigt var rookie på USA-touren. Nicklaus, som också vann 1967, 1972 och 1980, är en av endast fyra spelare som vunnit turneringen fyra gånger. De övriga är Willie Anderson, 1901, 1903, 1904 och 1905, Jones och Hogan.

1954 var första gången fairway spärrades av med rep. Detta var också första året TV sände tävlingen, men inte förrän 1977 direktsändes tävlingen men då endast den avslutande ronden. Det dröjde till 1982 till ESPN direktsände hela tävlingen. NBC började sända turneringen 1995.

Formatet på US har förändrats under årens lopp. 1898 utökade USGA tävlingen till att spelas över 72 hål under två dagar. 36 hål spelades per dag. 1926 spelades tävlingen över tre dagar. De första två dagarna inleddes med 18-åhåls-ronder och tävlingen avslutades den tredje dagen med att spelas över 36 hål. Inte förän 1965 spelades tävlingen i sin nuvarande form, med fyra 18-hålsronder över lika många dagar.

2002 startade de två första ronderna för första gången på två tees samtidigt, nummer 1 och 10 och samma år var första gången tävlingen spelades på en kommunalt ägd bana, Bethpage State Park’s Black Course i Farmingdale, New York.