Whites ’halvtids’ analys av EURO 2004 kvalet

Det är bara att erkänna, jag hade totalt fel i min analys över Sveriges match. Äntligen fick vi se ett lag som satsade framåt och löpte bra. Passade i rörelse och bra djupledspassningar. Mikael Nilsson och Anders Svensson var klasser bättre än vad jag och andra s.k. experter trott innan.

Ett stort grattis till Sverige för en väl genomförd match och ett stort kliv mot Portugal. Nu vann också Ungern och är uppe på andra plats.

Vi är mer än halvägs gångna i EM kvalet och det är dags att göra en summering över de första 5 omgångarna. Vilka vinner sin grupp, vilka floppar och vilka är på gång?

Grupp 1 är ingen överraskning med Frankrike på full pott och en förkrossande målkvot. Jag tror att Slovenien får vara med och slåss om bästa tvåan.

Danmark i fortsatt ledning i grupp 2 efter 2-0 mot Luxemburg. Samtidigt möttes Norge och Rumänien i en direkt avgörande match om vilket lag som skall ta upp kampen om gruppsegern. Oavgjort resultat och forsatt tätt om andraplatsen.

 Österrike verkar avhängda i grupp 3 trots segern och en kamp mellan Holland och Tjeckien. De möts i vad jag tror en direkt avgörande match den 10 september. Tjeckien är för dagen det bättre laget och Holland missar ånyo en stor turnering!

Sveriges grupp (4) är en slags dödens grupp med slagläge för Sverige nu efter segern mot Polen. Jag tror att Ungern vinner gruppen följda av Lettland.

Grupp 5 är ytterligare en jämn grupp med Tyskland som en negativ överraskning. Fortfarande utan förlust, men det ser inte stabilt ut. tror dock att de reder ut det och vinner gruppen. Skottland kommer tvåa efter vinst i sista matchen mot Litauen.

Spanien är ett lag som jag trodde liksom Frankrike skulle vara klara efter 5 omgångar. Nu ville Grekland i grupp 6 annorlunda och Spanien får nog se till att vinna sina sista tre. De tager hem gruppen tätt följda av Grekland.

Självklart skall Svennis och mitt England vinna grupp 7. Direkt avgörande grupp final mot Turkiet den 11 oktober och jag är på plats. Det blir stentufft men även oavgjort i sista räcker för Englamd tror jag och de går obesegrade genom gruppen.

I grupp 8 gör Bulgarien och Kroatien upp om segern. Två lag som genomgår en enorm generationsväxling och där jag tror bulgarerna klarar sig bäst.

Överraskning Wales toppar grupp 9 och Mark Hughes börjar få anbud från flera klubbar. Jag tror de klarar av att slutföra detta trots att en förlust kommer mot Italien i september. Italien får kvala vidare som god tvåa.

Grupp 10 rundar av min ’halvtids’ summering och där tror jag Ryssland kommer dra det längsta strået. Vändningen kom i går då de hämtade upp 2-0 underläget mot Schweiz. Irland kommer tvåa och Alplandet förlorar de tre de har kvar! 

15 lag skall utses för att tillsamman med värdnationen Portugal spela fotboll bland sardiner, fado och ett av Europas mest okända kultur upplevelser. Semestern är redan bokad och jag hoppas få möta några av Er i Lissabon!

Whites