Michaels krönikor om Allsvenskan

Ny krönikör på AlltomSpel är Michael Svensson, redan känd för artiklarna i Laholms Tidning och inlägg på en mängd siter och forum. Vill du maila Michael så kan du göra det på Micke Svensson. Mickes profil hittar du här!

Krönika inför omgång 14

Malmö FF:s segertåg stannade till i Borås där man hyfsat enkelt hämtade upp tre nya poäng. Man övertygar inte men man är inne i ett flyt och vinner ändå med målskyttar som Skoog & Ijeh. Tomas Olssons bristning bör dock för Malmös räkning inte vara alltför allvarlig då man inte har ett bra alternativ. 

Fysiska Halmstad kämpade ner ett Öster som stod upp i bra i en halvlek sen var det bara en makalöst bra Stringheim som höll måttet. Utan hans målvaktsspel hade det kunnat sluta pinsamt för Öster. Riktigt pinsamt. Tänkte redan i söndags på presskonferensen att Kouznetsov kan omöjligt bli långvarig. Och mycket riktigt fick han gå. Känns som ett logiskt beslut men vad skall de annars göra? Något måste hända och har man inte spelarna med sig så går det inte i längden. Kanske kan Leif Widén inledningsvis skapa en positiv trend då ett tränarbyte initialt brukar ge en kick. Men i det långa loppet ser jag inte hur man skall kunna hålla sig kvar med allsvenskans uddlösaste trupp.

På söderstadion väntade Bajen till slutet av matchen innan man på ett offsideläge gör mål. Spiken kom på övertid när HIF forcerade. En detalj är att båda målen kom till utav misslyckade avslut av brassen Dede. Dock borde matchen slutat mållöst då båda lagens defensiv var de bästa lagdelarna. Sju insläppta på de två senaste och nog hade de ekonomiskt vidklyftiga skåningarna för något år sedan värvat vi det här lagret. Troligen hade även Svärd vid sidan om suttit löst. Men nu får man snällt vänta in Santos och hoppas att han kommer tillbaka och gör en ”Ijeh”. Alltså höjer hela laget. Vilket inte är mer än rätt då man åkt i gräddfilen med sina ekonomiska problem så det räcker.

Ett annat lag med uppenbara problem för tillfället är Giffarna uppe från Sundsvall. Visst är man ett solitt lagbygge men man är utan den nödvändiga spetsen. Man behöver en spelare som kan gå in och göra något själv. Typ Sypniewski eller Alfonso. Bala Garba har inte varit den injektion man hoppats på. I Enköping är det för tillfället uppåt och nu provtränar ännu en brasse vid namn Odair Hellman med U-20 meriter. 

AIK vaknade upp ur sin koma och kunde vinna relativt komfortabelt mot IFK. Att herrar Nordin och Samuelsson var tillbaka gav trygghet på mitten. Ja så länge den senare var med förstås. Håkan Svensson längst bak var återigen mycket stabil. Han har än så länge i år inte gjort någon tavla vilket han annars med jämna mellanrum brukar bjuda på vilket har stängt ute han från landslaget. När han uppträder på det här viset är han topp-tre i Allsvenskan. Den alltid ödmjuke Bosse Johannsson konstaterar nyktert att AIK var det bättre laget trots att hemmalaget hade mycket boll. Dock utan spets.

Örebro visade återigen att man är svårslagna. Landskrona försökte och försökte men man har inte det flytet eller för den delen kunnandet som förra året. Tyvärr för BOIS är Farnerud alltför ojämn och ensam på motståndarnas planhalva. Nannskog har uppenbara problem med målskyttet och saknar Milanovic. Att båda dessa spelare har tjafsat med nya kontrakt hjälper inte heller till. 

Undertecknad siade likt den rosa tidningen att Djurgården och Örgryte skulle dela på poängen. Nu visade det sig att Örgryte var alldeles för effektiva för att den profetian skulle slå in. Stockholmarna hängde inte alls med när brassarna kom med fart. Signikativt var det första målet när Alfonso löpa och skjuta. Så har han gjort ett antal gånger så låta honom göra så igen är direkt dåligt. I stället tog Öisarna hand om Källström precis så lagom fult man måste. Kanske för fult i och för sig. Hemmalaget saknade inte målchanser dock en avslutare. Kanske är den handelsresande videovärvningen Geert den Ouden lösningen. Nio mål i holländska ligan förra säsongen tyder på viss målfarlighet och han skall enligt uppgift vara bra med fötterna i straffområdet. Men var det inte en löpstark forward man vad ute efter?

Man får fan inget gratis! (krönika efter omgång 12)

Starkaste intryck från den tolfte omgången måste vara derbyfesterna. För några år sedan hade båda matcherna troligen slutat målfattigt och med ett oavgjort resultat. Viljan att vinna har kommit att bli större än rädslan att förlora. Säga vad man vill om många storstadslag men så länge de håller sig i toppen och har så bra publiksiffror så är det ok för mig. Tänker på när Göteborg ståtade med fem lag för några år sedan. Hur kul var det när tre av dem var bottenlag med dåliga publiksiffror. Har absolut inget emot lag såsom Frölunda men ser hellre att man fortsätter vara en utmärkt plantageskola än att det spelas allsvenskt på ett glest Ruddalen. 

Har nu pekat på några aspekter som inte direkt säger att det var bättre förr. Byter förklädnad en annan gång och argumenterar för det omvända.

När Djurgården spelar som mot Bajen är dom riktigt bra. Man är ensamma om det tempot i allsvenskan. Men man är samtidigt det laget som är mest beroende av vissa spelartyper. Och återigen tänker man på det för Djurgården uttjatade ämnet om spelarförluster. Luckan efter Dorsin kommer man täpper säkert till omgående. Men en spelartyp som Elmander blir inte lätt. Man skickar nog inte julkort till Strasbourg där nu nämnde Dorsin flyttat men även Elmanders tilltänkta ersättare Pontus Farnerud hamnade ju där. Fortsätter herr Källström på det här viset blir det ohållbart att hålla kvar honom. Dortmund senast och det är en intressant tanke med Kim och Tomas Rocisky i samma lag. 

Nere i Skåne visade Malmö prov på effektivitet. Läste några skånska krönikörer som pratade guld. Man behöver dock visa upp en mer jämn kurva för att övertyga mig. Och vad hände i cupen mot Djurgården? Visst kan man alltid prata bort att man koncentrerar sig på serien men så avklädda skall man ändå inte bli. Asper skall väl dock nu äntligen kunna känna sig säker när Baxter spelar på det sättet. Har alltid gillat spelintelligente Niklas Skoog och han verkar lyfta när han nu fått tillbaka sin lekkamrat Ijeh. HIF är upp och ner som vanligt. Santos kan inte komma tillbaks snabbt nog kan tyckas.

Ett annat lag som är upp och ner är Halmstad. Thern envisas att skicka upp en vilsen Touma på topp med Sypniewski jämte sig. Och förresten hur många frisparkar skall han få slå utan utdelning? Sypniewski hade inte en bra match mot ÖIS och sprang mest offside i sin ensamhet. Dock blev det bättre när Robban Andersson äntrade i andra. Med honom kan man spela ett mer renodlat 4-4-2. Att han skulle vara så viktig att man ändrar spelstil med honom. För Örgryte är det enbart positivt för tillfället. Och visst när Alfonso är så giftig är ÖIS farliga. 

I bottenmötet mellan Sundsvall och Öster fanns två förlorare. Skall dessa lag på något sätt lyfta måste sådana här matcher vinnas. Gör man det har man ju faktiskt råd att förlora mot topplagen. Just detta faktum är ju det ”fina” med sexpoängssystemet. Att AIK skulle nolla tre matcher i rad är lite överraskande. Skall inte behövas med det offensiva kapitalet man sitter på. Mot ett som vanligt smart spelande Örebro kan man inte spela med Björk och Samuelsson som innemittfältare. 

Man får fan inget gratis här nere sa Jonny Rödlund med ett snett leende. Och visst har han rätt i det. Enköping får kämpa för varje poäng. Just matcher som senaste mot ett inte alltför bra spelande IFK Göteborg måste vinnas. Landskrona och Elfsborg? Tja som väntat tycker jag. Två sviter bröts. Det var dags för Bois att vinna och för Elfsborg var det dags att förlora.

Halmstad – Öster CET 17:00

På söndagskväll tar Halmstad Bollklubb emot Öster i en för lagen båda viktig match. 

Skall hemmalaget ha någon som helst möjlighet att haka på i toppen har man absolut inte råd med poängförlust. Tobbe Arvidsson är avstängd vilket troligen medför att Ante Johansson får kampera med Micke Nilsson på mitten. Två spelare som kommer att ha Peter Wibrån i hasorna. Wibrån som av förklarliga skäl hade problem med positionsspelet mot Giffarna i onsdags. Men han kommer så sakteliga att acklimatisera sig och tillföra den rutin på mitten smålänningarna så hett eftertraktar.

Jonas Thern vågar nog inte vänta med Robban Andersson på bänken som mot Örgryte. Man vågade inte chansa med honom från start då han inte skulle orka i nittio minuter resonerade man. Fel visade det sig. Varför inte köra med honom från början? Robban hann ju knappt in förrän ÖIS hade dödat matchen. Äntligen tycker nog många går man nu över till ett mer rakt 4-4-2 mot Öster. Mattias Thylander är även han tillbaka. Kanske petar han en Turbo Svensson ur form men troligen inte. 

Hemmalaget kommer dock att få kämpa då Öster är ett starkt bortalag då man har tagit åtta av sina nio poäng just på bortaplan. Med andra ord är man ett lag som är duktiga att spela på sina resurser. Dock har de ej kompetensen att föra matcher vilket man förväntas göra på hemmaplan därav det skrala poängantalet.

Vänta er en matchbild där HBK kommer att föra matchen. Vilket i och för sig inte innebär att man kontrollerar den. Öster kommer att tränga ihop det på mitten och kontra. Man har säkerligen tittat på hur Örebro tidigare i år uppträdde på Örjans Vall när man vann. Sen om man är kapabel till att i verkligheten göra så är ju en helt annan fråga. Skall HBK kunna luckra upp detta Öster måste man våga starta pressen högre upp. Något som Thern ej är en förespråkare för då det skapar för mycket luckor. Men man har inget val. 

Med tanke på hemmalagets varannanmatch mentalitet tror jag på 2 – 0. Men det sitter hårt åt.

Som väntat ungefär (krönika efter omgång 9)

Allsvenskan är nu nio omgångar gammal. Vad finns att säga? 

Tittar man över allsvenskan i skrivande stund alltså i början på juni när i stort sett samtliga lag har spelat nio matcher. Tycker väl egentligen att allsvenskan i år än så länge är helt befriad från överraskningar. Ja, nästan i alla fall. Att lagen från vår kungliga skulle sitta i toppen är ju ingen överraskning. Att sedan västkustarna Helsingborg och Halmstad hakar på känns logiskt. Och att Enköping och Öster är parkerade i botten är heller ingen knall.

Finns det inga lag som faller utanför de ramar alla proffisionella tyckare sätter upp? 

Tja, Malmö tycker jag nog borde kunna haka på bättre i toppen. Trodde nog att herr Prahl skulle kunna höja lägsta nivån på skåningarna. Att Ijeh är skadad är ingen ursäkt till så många redan bortkastade poäng. Herregud utnämner man sig till topplag måste man ju klara av en skada på en spelare. Men man tar sig dock i kragen och klättrar när nigerianen kommer tillbaka. I samma andetag som jag skrev det så kom frågan: Hur klarar sig Djurgården när Källström nappar på ett proffsanbud? För det kommer han att göra. Visst har dom en bred och spännande trupp men dom vinner inte allsvenskan utan Kim. Så är det.

Örebro har ju faktiskt överraskat positivt. Än så länge. Närkingarna får omotiverat mycket skit för sitt gnetande. Men krasst och klychigt, man skall ta poäng i fotboll. Örebro slutar sjua. Så är det.

När det gäller Göteborgslagen så har ju i alla fall inte Örgryte rosat marknaden. Saknaden av Stefan Källander är stor men när man får tillbaka Jeffrey Aubynn och brassarna hittar tillbaka till sina positioner kommer man att klättra. Örgryte slutar femma. IFK då? Visst är Bosse Johansson ett bra val och man kommer inte att behöva kvala i år. Men mycket mer än så blir det inte. Förra veckans resultat stödjer det då man uppvisar en effektiv och publikfriande fotboll i derbyt för att sedan följa upp det med en medioker och onödig förlust i Borås. Senaste årens Göteborgsvärvningar skrämmer inte. Men Hasse Blomkvist kommer att blixtra till. Så länge han får vara hel. Så är det.

Skall jag ge mig på en gissning kring vem som får äran att höja bucklan i oktober. 
Först tänker jag Djurgården. Men endast om man får behålla Kim Källström & Johan Elmander. Sen brukar ju Champions Leauge oftast bra strula till det för svenska lag.Tänker främst på fokuseringen. 

Halmstad kan även de hävda sig. Man sitter på allsvenskans bästa centrallinje med Tommy Jönsson i spetsen. En spelare som tydligen aldrig får för sig att göra en dålig match. Ettrige Tomas Zwirgzdauskas, evighetsmaskinen Turbo Svensson, elegante Micke Nilsson och sensationen Igor Sypniewski kompletterar utmärkt. Dock faller man in i oförklarliga svackor vilket kan ha att göra med den ängslan som finns i föreningen menar Jonas Thern. Detta har man inte råd med om man skall hålla hela vägen. Ekonomiska krislaget Helsingborg kommer att hålla sig i toppen det ser Alvaro Santos, Christoffer Andersson och Ulrik Jansson till. Man är dock ojämna och att säga att det ekonomiska tjafset inte påverkar är naivt. Men man kommer ändå att husera precis under topplagen.

I stället säger jag AIK då det känns som att Richard Money är den tränare som slutligen gjort ett lag av alla individualister. Köpet av Håkan Svensson ger trygghet. Och någon gång måste ju spelare som Mats Rubarth blomma ut. Vändningen i derbyt skvallrar även att man har den nödvändiga moralen i år. 

Hammarby har gått och blivit ett strukturerat lag med Linderoth på bänken. Med Karl-Oskar FjØrtoft och Kennedy Bakirciogloü på mitten finns kvalitén men tror ändå inte att det räcker fram hela vägen. Landskrona hade sitt år i solen det förra. Janne Jönsson gör ett bra jobb nere i Skåne och han har förutom irrationelle Alexander Farnerud ett gäng ungtuppar som kan överraska. Men i år är man inte lika stabila och motståndarna är förvarnade.

Sundsvall och Elfsborg krigar på i det tysta. Man kommer att ta sina nödvändiga poäng men inte mer än det. Nykomlingen Öster åker ut igen. Inte ens en i juli hemvändande Peter Wibrån kan ändra det. Så är det. Enköping kommer även de att ta någon skrällseger men lämnar man jumboplatsen någon gång blir i alla fall jag sn

Alltså ser allsvenskan så ut här runt klockan 19 den 26 oktober. AIK, Djurgården, Halmstad, Malmö, Örgryte, Hammarby, Helsingborg, Örebro, Göteborg, Elfsborg, Landskrona, Elfsborg, Sundsvall, Öster, Enköping. Så slutar det.

Även jag är barnsligt förtjust i listor så varför inte avsluta med en där jag listar de för tillfället mest färgsprakande inslagen i vårens allsvenska:

1. Igor Sypniewiski. Halmstads polack har en förmåga att se mål i alla lägen. Han vinner skytteligan. Så är det.
2. Kim Källström. Han leder skytteligan låt så vara att han även slår straffarna men ändå. Kim är allsvenskan mest komplette spelare. Så är det.
3. Zoran Lucic. Visst gjorde han bort sig i spelargången efter derbyt. Ger man så tar man Zoran. Men han är en kaxig färgklick bland allt för många gråa tränare.