Kellys strategi

Kellys strategi eller Kellys kriteria publicerades första gången 1956 och är uppkallad efter John L Kelly Jr. Han arbetade då på Bells Labs när han skrev rapporten och teorin, som i första hand var tänkt att lösa problemet med störningsljud på telefonledningar.

Strategin går ut på att ge dig ett av de viktigaste svaren en spelare söker. Hur mycket skall jag satsa från min bank av X varje enskild gång för att maximera mina vinster och minimera mina förluster? Detta för att säkerställa en långsiktig värdeutveckling av min bank och vara vinstrik i mitt spelande.

Det kunde konstateras att om du spelar med samma insats varje gång så skulle en låg insats kunna ge dig en vinst men ack så långsamt, om du bettar förnuftigt utan att riskera din bank. På samma sätt kan en hög insats öka banken snabbare, men du riskerar vid ett par tre förluster i rad att tömma din bank. Inget av fallen är därför riktigt bra eller passande.

Kellys svar på detta var enkelt. Om du t.ex. erbjuds odds på 2,00 respektive 2,00 där chansen är 51 respektive 49 % så skall du satsa mellanskillnaden av detta, dvs 2 % av din bank.

Chans för att du vinner51%
Risk att du förlorar49%
Kellys strategi insats2%
Bank, storlekSEK 1000
Insatsens storlekSEK 2

Orginal formel är : Kelly % = W – (1-W)/R 

där

Kelly% = procent av det kapital som skall placeras i en enskild transaktion
W = Historisk vinning i procent av ett spel eller trade system 
R = Historisk genomsnittlig förhållande Vinst/förlust 
 

Stragin använd för sportsbetting

Vi skall nu använda hans strategi för att spela eller betta på sport, eller andra event du kan betta på. Strategin skall endast användas under en lång serie av bets och inte i enstaka fall för att ge dig resultat. Du spelar på hur pass säker du är på en viss utgång i förhållande till det odds som satts för den utgången.

Formel

I = (p*k – 1) / (k – 1) 

I = din insats på ett enskilt spel
p= ditt förtroende för ett visst utfall 
k= oddset från bookmakern

Exempel: AIK – Djurgården

Alternativ1X2
Bookien tror37%33%30%
Odds2.703.003.33
Du tror42%30%28%

Vårt exempel skulle då ge följande resultat
I = (0,42*2,70-1)/(2,70-1) = 0,0788 dvs du skall satsa 7,9 % av din bank på detta spel.

Säkerhetsmarginal

För alltid bok på dina spel och mät hur duktig du är att hitta rätt, vad avser matchutgång och förtroende. Du skall ha bokfört minst 100 spel innan du hittat din nivå, för att undvika felmarginal, tillfälliga ’heta’ perioder och ’iskalla bets’.

Vi inför nu en ytterligare variabel kallad d (divisior) som skall spegla dig som bettor (spelare) och därmed ge dig en bra säkerhetsmarginal. Vanligt är att använda en faktor mellan 2 och 5 för att förbättra effekten av Kellys formel. Du vinner i långsammare takt och förlorar i en långsammare takt.

Ett sätt att ta större hänsyn till hur bra du är som tippare är att använda din egen profil som d (divisior). Låt oss säga att du hittar 7 av 10 spel och därmed håller 70 %, vilket i sig är mycket bra. Din variabel d är då 1 / 0,7 = 1,43.

Förändrad formel

I = (p*k – 1) / (k – 1) / d 

I = din insats på ett enskilt spel
p= ditt förtroende för ett visst utfall
k= oddset från bookmakern
d= din marginal 

Vårt exempel skulle då ge följande resultat
I = (0,42*2,70-1)/(2,70-1) / 1,43 = 0,0551 dvs du skall satsa 5,5 % av din bank på detta spel.

Sammanfattningsvis så kan sägas att denna formel i sin ursprungliga version också används inom aktietrading och andra marknader där du jämför eget tyckande med vad marknaden erbjuder.

Det negativa vi hittat med denna strategi är att den bygger på att du är duktigare än bookmakern, att den kräver disciplin och matematiskt uträknande. I dag är det dock lätt att t.ex. göra i ordning ett excel ark eller en mindre databas som sköter både din bok över spel samt räknar ut hur mycket du skall betta.

Positivt är att Kellys formel hindrar dig från att gå bankrutt även om du missar 10 till 20 spel i rad. Den lär dig att hantera en bank och därmed bli en bättre spelare och att alltid jämföra ditt tyckande med vad marknaden erbjuder.

Du kommer snart se att du på detta sätt kan dubbla din bank inom relativt korta tidsaramar: Förutsatt att du följer insatsplanen (stake) och att du endast spelar då ditt förtroende är i linje med eller högre än erbjudet odds!

Använd vår Kelly räknare! (öppna filen om din browser frågar dig)
  

Kellys orginal dokument hittar du här (pdf)