Bet-exchange skolan

Om du inte är insatt i bet-exchangevärlden så kan den te sig en aning avancerad till att börja med. Du kommer här att få en genomgång av vad som kan vara bra att veta, och att tänka på när man använder denna spelform. 

Vad är Bet-exchange?

Bet-exchangebolagen är en mötesplats för spelare, där spelare spelar mot varandra och inte mot själva bolaget. Företaget upprätthåller sajten och ser till så att pengaflödet fungerar. De tar sedan ut en avgift på denna service, vilken oftast består i en viss procent av nettovinsten på alla spel. Det är alltså bara vinnaren som betalar avgiften. Procentsatsen brukar ligga emellan 2 och 5 %. Det är alltså spelare som erbjuder oddsen, och det är spelare som spelar på dem. Du kan välja det du önskar. 

Backa och Lägga

När du spelar hos ett exchangebolag kan du välja mellan att backa (back), eller lägga (lay) ett spel. Att backa innebär att du spelar, precis som hos en vanlig bookmaker. Skillnaden här är att du kan önska ett icke redan befintligt odds. Om du t.ex. tror att Hammarby vinner mot AIK, men du tycker att det erbjudna oddset 2.3 är för lågt. Du kan då själv begära ett odds på t.ex. 2.45, som du känner dig tillfreds med. Sedan är det bara att hoppas på att någon erbjuder dig detta odds, annars blir det inget spel. 

Att lägga betyder att man erbjuder odds som någon annan kan backa, det är detta som de traditionella spelbolagen sysslar med. Det innebär att om du erbjuder 2,5 i odds på AIK-seger, så har du i praktiken spelat en halvgardering på Hammarby-seger resp. kryss. Här kan du också välja mellan att erbjuda odds som någon redan visat sig villig att spela på, och att erbjuda ett lägre odds (som är mer lönsamt för dig). Någon kanske kräver ett odds på 2.7 på AIK, men du tycker det känns högt. Du kan då erbjuda t.ex. 2.6, och hoppas att någon nappar på detta. 

Skall man backa eller lägga

Så vad är då bäst? Att lägga eller att backa? Det beror helt på spelobjektet, vilka odds som finns tillgängliga o.s.v. Eftersom båda två innebär samma sak, fast tvärtom, så finns det inget som kan sägas bättre (make sense?). Skall ge ett exempel på en tennismatch, där det bara finns 2 möjliga utgångar.

Agassi – Enqvist

Någon vill backa till oddset 1.40 på Agassi
Någon erbjuder 1.37 på Agassi
Någon vill backa till oddset 3.80 på Enqvist
Någon erbjuder 3.45 på Enqvist

Svensk som du är så tror du stenhårt på Enqvist, och värderar hans chans till 50 %. Du är inte så insatt i Bet-exchange, och ser oddset 3,45 på Enqvist vilket ger fantastiska 173 % i värde (odds * procentchans = värde (över 100 i värde = spelvärt)) (vi räknar inte bort avgiften, för det har vi inte lärt oss ännu). Kort sagt, 3.45 är ett mycket bra odds. Men tänk efter. Någon är beredd att spela på Agassi till 1.40. Om du erbjuder 1.40 så ger det dig ett odds på 1 / (1.40-1) + 1 = 3.50. Det är ännu bättre. Är du däremot intresserad av att spela på Agassi, då är erbjudna 1.37 bättre än att du ska erbjuda 3.80 på Enqvist, vilket ger 1/(3.80-1)+1 = ungefär 1.36. Oddsen förändras hela tiden, och det gäller att tänka efter vilket som är bäst, att backa eller att lägga. 

Tänk på:

Att lägga innebär att den aktuella utgången INTE ska inträffa för att man ska vinna.
Att backa innebär att den aktuella utgången ska inträffa för att man ska vinna.
Att kontrollera om backning eller läggning passar bäst, särskilt om bara 2 utgångar är möjliga.
Att lägga innebär halvgardering när det handlar om 1X2-spel.
Att du kan erbjuda och efterfråga odds som inte finns tillgängliga.

Effektiva odds

Eftersom bolagen tar ut en avgift på varje nettovinst, så måste man räkna med denna när man värderar ett odds i förhållande till oddset hos vanliga bookmakers. Låt säga att du får 1.50 i odds hos ett exchangebolag som tar 5 % i avgift. Du har även ett konto hos ett vanligt bolag som ger oddset 1.45 på samma spel. Hur vet du vilket som är bäst? Det är inte så svårt att räkna som det kommer att se ut när jag skriver det… 

e = (x-1) * (1 – a/100) + 1

e = Effektivt odds
x = Odds (i exemplet 1.5)
a = Avgift i % på nettovinst

Så här blir det i mitt exempel:
(1.5-1) * (1-5/100) + 1 = 1.475
exchangebolaget har alltså ett bättre odds…

Tyckte du det var krångligt så finns ett program tillgängligt som räknar åt dig.

Olika sätt att spela

I och med bet-exchange så öppnar sig många nya sätt att spela på. Jag skall ta upp några.

Oddssättning utan att behöva tänka

Du använder dig av någon bookmakers oddssättning och sätter samma odds själv. Sysslade med det här ett tag, men jag tröttnade, då jag tycker det är för roligt att spela själv. Det fungerar ganska bra om man håller till på ett litet exchangebolag där inte så många finns aktiva. Eftersom det är fler som backar än som lägger, så kan man ibland vara den enda som erbjudit något odds. Vi vet ju alla att spelbolagen går med vinst i längden, och här får man ett övertag på åtminstone 5 % om man räknar bort avgiften. Du får det dessutom lättare att kontrollera insatserna än vad spelbolagen har. 

Nackdelar: Om exchangebolaget är för stort så är ingen intresserad att satsa något på dina odds, utom på eventuella överodds, vilket ger förlust i längden. Du värderar inte spelen själv och litar totalt på någon annans uppfattning.

Värdera och backa/lägga på alla utgångar

Du värderar en fotbollsmatch till 30-30-40 i %. Istället för att bara leta efter det mest spelvärda oddset, så sätter du en marginal för hur mycket värt spelet måste vara, och backar/lägger ut ett odds på alla utgångar. Ex. Du bestämmer att spelet måste vara värt 110 % 110/30 = 3.67. Du lägger ut att du vill backa på ettan och krysset till 3.67, och på tvåan till 110/40 = 2.75.

Du kan på samma sätt erbjuda odds. 1X = 60% 110/60 = 1.83 För att få 1.83 i odds så erbjuder du 2.20 på 2:an (enligt formeln jag gick igenom tidigare)…

Du vill alltså spela 2:an till 2.75, samtidigt som du erbjuder 2.20…

Nackdelar: Så länge du värderar rätt och använder en tillräcklig marginal så finns inga direkta nackdelar. En nackdel kan vara att man ibland spelar till lägre odds än vad man behöver. Man nöjer sig med 110 % (eller vad man bestämt sig för) även när man kan få mer. Men om man är uppmärksam så borde man oftast komma undan detta. Märk väl att avgiften bara tas ut på nettovinsten på hela spelobjektet. Du behöver alltså inte ”skatta” för flera spel inom samma objekt. 

Utnyttja skillnader till surebets

Alla som spelar på en exchangemarknad är olika mån om hur bra oddsen ska vara för att de ska spela. Om man ser till vilka odds som en matchs utgångar har spelats så kan det skilja väldigt mellan det högst erbjudna och det lägst spelade oddset. Detta kan du utnyttja. Det bästa är om det handlar om ett objekt som ganska många kommer att spela på. Vi tar Hammarby – AIK igen. Du tror på Hammarby. Det högst erbjudna oddset är 2.60, och det som lägst går att erbjuda är 2.80. Istället för att direkt spela på 2.60, så lägger du dig precis under 2.80. Du lägger ut att du vill spela Hammarby till 2.78 (ofta går det inte att sänka med hundradelar på så här höga odds). Eftersom detta är ett relativt hett objekt, och många är lite lata, så erbjuder någon dig 2.78. Du har nu två val. Enligt detta spelsätt gör du följande (det andra valet är att nöja dig med oddset). Du erbjuder själv ett odds på Hammarby, strax över 2.6, på 2.62. Det dröjer inte länge innan någon nappar. Vips, du har ett spel du inte kan förlora på. Du satsade 1000 kr till 2.78, och erbjöd 1000 på 2.62. Vid seger för Hammarby så går du + 160 kronor (minus avgiften), annars går du +/- 0. Det finns mängder av sätt att på ungefär detta sätt utnyttja folks brist på tid. Om ingen nappar på det andra oddset du erbjöd, ja då har du ju ett schysst spel på Hammarby istället. För att detta ska fungera krävs att många är aktiva på bolaget… Förresten ligger varken Hammarby-dyrkan eller AIK-hat bakom mitt val av exempel.

Nackdelar: Kräver ett skapligt kapital om man vill tjäna ordentligt, dessutom krävs mycket tid.

Vinn på snabbhet

Många exchangemarknader har så kallad livebetting där du spelar under matchens gång. Här kan du genom tillgång till direktsändning vinna på att vara snabb i tanke och handling. I fotbollsmatcher stänger ofta spelet när det blir mål, för att detta inte ska fungera. Men vid break-bollar i tennis o.s.v. stänger de inte. Är du snabb så kan du få mycket bra odds. I fotbollsmatcher kan du däremot utnyttja folks glömska till vinst. Jag har själv gjort detta ett flertal gånger. Spelen stänger ju inte så länge det inte blir mål, men förutsättningarna förändras. Folk glömmer nämligen att ta bort sina erbjudna odds. Minns en hockeymatch i vintras. HV hemma mot något lag, minns inte vilket. I början av 2:a perioden gör HV 1-0, och någon lägger ut 1.60 på HV. Med 2 minuter kvar av matchen står det fortfarande 1-0, och till min förvåning så finns 1.60 fortfarande tillgängligt. Jag vann en hygglig peng… Detta händer oftast på små evenemang eller på små bolag. Var med om en liknande grej då det slutade illa, efter att Barcelona tappat 2-0 hemma… Jag som tyckte 1.40 var bra på Barca med 2-0 i paus. Tji fick jag. 

Ett tips när det gäller Livebetting på Exchangebolagen är att aldrig spela om man inte har tillgång till direktsändning via TV. Någon har det säkerligen, och du hamnar på efterkälken via andra medier.

Nackdelar: Finns egentligen inga nackdelar, förutom att det är många som försöker samma sak, alltså är det mycket svårt! Kräver en viss träning, och där kan man misslyckas. Det finns också en risk att man trycker fel när man är stressad.

Hoppas att du fått något av denna text, och att du vågar pröva bet-exchange om du inte redan gjort det. Använd helst inte någon av strategierna jag tog upp, det blir så mycket konkurrens om dem då, jag är gärna ensam (ironi)…

Tycker du det är krångligt att räkna ut effektiva odds och ditt odds när du lägger, så har vi ett program som fixar det.