Spelskolan
 

 

 

Framsidan

Forum Nya tips fotboll Nya tips övrig sport Oddsjämförelse Tippare Nätverket Bookmakers Spelskolan Arkivet
AlltomSpel-Din egen sportportal. Den ledande sportportalen för Dig som vill vinna Dina vad. Collections

Denna sida uppdaterad 

Index
Traditonell betting

Singel

Resultat (correct score)

Halvtid

Halvtid-Fulltid

Över/Under

Multibet (kombinationsspel)

Accumulator

Combo

Canadian

Goliath

Heinz

Parlay

Patent

Trixie

Yankee

Asian handicap

Helt eller halvt handicap

Lathund

Quarter handicap (fjärdedels handikapp)

Lathund för Quarter handicap

Combos av asian handicap

Special spel

In-running, live betting eller under matchen

Målgörare

Uttryck

Back (backa)

Lay (lägga)

NAP

Placerad (Placed)

Scorecast

Valuebet

Vinst marginal (Winning margin) 

Spreadbetting

 

Välkommen till Spelskolan

Du har säkert funderat på om det finns andra möjligheter än 1X2 när det gäller betting. Vi kan bara säga, häng med i Spelskolan och förundras över alla typer av spelmöjligheter du erbjuds. Vi har här försökt täcka de vanligast förekommande och är på intet sätt heltäckande. 

Spelskolan uppdateras kontinuerligt och kom gärna tillbaka för att se om vi inkluderat något nytt. Om du ställs inför ett uttryck du inte förstår, skicka oss ett email så lovar vi att svara efter bästa förmåga. info Denna version är skriven den 5 maj 2003 ©  Bettinganalysis Ltd.

Traditonell betting upp↑

Det vanligaste bet eller spel du kan backa är att hitta en vinnare i en match. du erbjuds möjligheten att backa upp vinnaren till ett fastställt odds. Eller du tror att det skall sluta oavgjort mellan de två lagen. Detta är att spela på fasta odds eller vad vi i Sverige kallar 1X2, vilket har sitt ursprung i stryktipset och numera också Lången. 

Alla bookmakers erbjuder fasta odds och ett exempel kan se ut så här; 

AIK - MALMÖ FF

1

X

2

1,85

3,55

2,45

Dvs på varje hundring du spelar så vinner du insatsen gånger oddset minus insatsen, eller 100x1,85-100= 85 kronor (spelat på hemmaseger och de vann).

Singel upp↑

Det renaste och rakaste spelet, du letar upp en match med en vinnare och spelar till erbjudet odds. Se mer i stycket om traditionell betting.

Resultat (correct score) upp↑

Software development company offers rich experience in any programming need. . cocaine alternatives drug test . Many players like to play baccarat online as it is great way to practice skills.

Du spelar på vilket resultat matchen skall sluta med, tex 2-1 till ena laget. Observera att resultatspel i 99 fall av 100 avser inom ordinarie speltid inklusive normala tidstillägg för skador o.d., vad avser europeisk sport. I amerikansk sport är det tvärtom, där resultat avser matchens slut inklusive övertid. Speciellt vanligt är detta inom NHL, NFL, MLB och NBA.

Halvtid upp↑

Du spelar på vilket lag som skall leda i halvtid. Vid oavgjort resultat så är spelet makulerat och du får insatsen tillbaka. Kolla dock upp om din bookie har speciella regler.

Halvtid-Fulltid upp↑

Du spelar på vilket lag som skall leda i halvtid och vid fulltid. ditt lag måste uppfylla båda kriterierna för att spelet skall ge vinst. Vid oavgjort resultat både i halvtid och vid fulltid så är spelet makulerat och du får insatsen tillbaka. Kolla dock upp om din bookie har speciella regler.

Över/Under upp↑

Du spelar på om en match skall sluta över eller under ett av bookien fastställt sammanlagt resultat. Vanligt inom fotboll är 2,5 mål, inom ishockey 5 mål och basket allt från 160 till 230 poäng.

 

Multibet (kombinationsspel) upp↑

Multibet eller kombinationer är när vi sätter samman flera spel inom traditionell betting. Det vanligaste är att vi kombinerar ett antal matcher till en combo. Utöver detta så finns det ett antal varianter var av dessa är de vanligaste.

Accumulator upp↑

Det engelska uttrycket som ofta används om kombinationsspel. du har säkert spelat en ackumulator på golfbanan om öl någon gång. I princip flyttar du vinsten från första spelet till nästa osv. Vi använder detta när vi spelar en trippel genom att multiplicera oddsen för samtliga matcher inom tripplen.

Combo upp↑

En kombination består av två eller flera matcher, parlay är ett annat uttryck du möter för samma sak. Vi kallar ofta dessa för dubblar, tripplar, 4-folds och så vidare. Här spelar du på flera matcher eller events sammanslaget till ett spel. Oddset räknas ut genom att du multiplicerar varje individuellt odds, se exempel. 

AIK - MALMÖ FF

SUNDSVALL - ENKÖPING

HALMSTAD-IFK GÖTEBORG

1

X

2

1

X

2

1

X

2

1,85

3,55

2,45

2,05

3,60

2,25

1,85

3,45

2,25

 Låt oss välja kombinationen 1, 1 och en 2. detta ger då oddset 1,85*2,05*2,25= 8,53 

För varje spelad hundring vinner du 753 kronor (insats gånger odds minus insats). 

Fördelen med combo är att du kan vinna mer till en mindre insats. Nackdelen är att alla delar av en kombo måste vara rätt för att kombon skall räknas som rätt.

Canadian upp↑

Canadian eller 'Super-Yankee' som den oftast kallas är 5 matcher i kombination. Spelen som ingår i en Canadian är som följer;

10 st dubblar,
10 st tripplar,
5 st fyrlingar,
1 st full combo

Minst två matcher rätt ger utbetalning på en Canadian.

Goliath upp↑

Innehåller hela 247 spel i en kombination av 8 matcher.

28 st dubblar,
56 st tripplar,
70 st fyrlingar,
56 st femlingar,
28 st sexlingar,
8 st sjulingar,
1 st full combo.

Minst två matcher rätt ger utbetalning på en Goliath.

Heinz upp↑

Innehåller 57 spel i en kombination av 6 matcher

15 st dubblar,
20 st tripplar,
15 st fyrlingar,
6 st femlingar,
1 st full combo 

Minst två matcher rätt ger utbetalning på en Heinz.

Parlay upp↑

Se combo.

Patent upp↑

Innehåller 7 spel i en kombination av 3 matcher

3 st singlar,
3 st dubblar,
1 st full combo 

En match rätt räcker för utbetalning på en Patent.

Trixie upp↑

Innehåller 4 spel i en kombination av 3 matcher

3 st dubblar,
1 st full combo

Minst två matcher rätt ger utbetalning på en Trixie.

Yankee upp↑

Innehåller 11 spel i en kombination av 4 matcher

6 st dubblar,
4 st tripplar,
1 st full combo

Minst två matcher rätt ger utbetalning på en Yankee.

 

Special spel upp↑

Utöver traditionella spel, multibet och asian handicap har vi också otaliga specialspel. Några av dem kan vara riktiga höjdare i matcher där du har svårt att hitta vinnaren. Eller då favoriten är satt till ett alldeles för lågt odds.

In-running, live betting eller under matchen upp↑

Ett spel där du kan lägga Ditt bet under tiden matchen pågår. Oddsen flukturerar (ändras) beroende på vad som händer i matchen och hur mycket pengar som bettas på olika resultat. Mycket rolig spelform, speciellt nu när du kan se matchen på TV och vara uppkopplad mot din bookie samtidigt.

Målgörare upp↑

De flesta bookmakers erbjuder spel på förste målgörare och några även på att din spelare gör mål någon gång. Att tänka på är vilka regler bookien tillämpar då din spelare inte är med. Tex skadad, ej uttagen eller sitter på bänken under hela matchen. En sjysst bookie skall då ge dig insatsen tillbaka.

Uttryck upp↑

Många uttryck förekommer i spelkretsar och är du novis så kan det kännas som rena grekiskan. Hav förtröstan, vi på AlltomSpel' har förklarat några av de vanligast förekommande här. Om du ställs inför ett uttryck du inte förstår, skicka oss ett email så lovar vi att svara efter bästa förmåga. info

Back (backa) upp↑

Att backa ett spel är detsamma som att acceptera oddset någon erbjuder på en viss match eller event. Det du normalt gör när du spelar hos en bookie.

Lay (lägga) upp↑

Att lägga är när du erbjuder någan att spela till det odds som du erbjuder. Detta är vad alla bookmakers gör dagligen året runt. Nu kan även du lägga genom att använda en s.k. Bettingexchange, vilket vi återkommer till i nästa uppdatering av Spelskolan.

NAP upp↑

Säkraste spelet för dagen enligt en tippare, koluminist eller spelredaktör. Uttrycket bank eller banker är ett annat sätt att säga samma sak.

Placerad (Placed) upp↑

Betyder att någon kommit på pallen eller inom ramen för poäng. Hästsporten använder detta för plats 2 och 3, inom racing kan det vara platserna 1 till 6. Ett bra spel att backa upp någon man tror på, men är osäker om de räcker ända fram. Golf ger ofta platsspel på först 4 eller första 5 placeringarna.

Scorecast upp↑

Här gäller det att i kombination hitta förste målgörare samt korrekt slutresultat. Mycket populärt inom engelsk fotboll och ett typiskt; -"I have a fiver bet!"

Valuebet (Värdespel) upp↑

Valuebet är något vi använder som en mätare på hur bra ett odds egentligen är. Du tager ditt förtroende i procent (%) för ett visst resultat. T.ex. att Sverige skall slå Danmark i en landskamp är du övertygad om till 50 %. För att du nu skall ha ett bra spel bör du hitta ett odds om åtminstone 2,00 eller bättre.

Förtroende gånger odds = 50 % x 2,00 = 100 %
eller mer är ett 'valuebet'.
 

Vinst marginal (Winning margin) upp↑

Ett spel på med vilken marginal, antal mål eller poäng, du tror ett lag skall klara. Det finns från fast vinst marginal till med minst antal mål/poäng. Ett exempel; 

Manchester United vinner över Charlton med 2 mål eller fler @ 3,50.

 

Spreadbetting upp↑

Detta kommer att behandlas senare i Spelskolan.

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
     
     
     
     
     
     
     
         

 

antal sidor lästa sedan den 8 maj 2003

Denna portal är producerad med stöd av PREMIERBET och Sportingbet.com

 

 
www.soccer-sites.com, Click the logo to go to the free soccer only search engine.
Vårt självklara val och rekommendation av asian handicap på all fotboll! 

BetHelp

 

   

Alla analyser och förslag är våra egna och representerar inte några insiders, fixade matcher eller garantier. Spela aldrig för mer än vad
Du har råd att förlora. Sport och spel skall skänka nöje och spänning, inte skapa problem. The editor of Bettinganalysis Limited.

Copyright © BettingAnalysis Ltd 2003
For problems or questions regarding this web contact webmaster. Privacy policy
Last updated: 28 June 2003.